Peter Rechnitzer Thomsen

Peter Thomsen

Klinikkens indehaver og behandler.
Du kan få lidt mere at vide om, hvem han er og hvad han kan ved at klikke på dette link: Om behandleren.

Du kan også læse om den bog han har skrevet om styrketræning ved at klikke på titlen her nedenunder:

Nøden driver værket, en bog om styrketræning af Peter Rechnitzer Thomsen

 

Knoglescreening for osteoporose

Nem og smertefri undersøgelse for knogleskørhed:

Hvad er osteoporose?

Osteoporose / knogleskørhed er en stigende og underdiagnosticeret lidelse, der hovedsageligt rammer kvinder over 50 år, men et stigende antal mænd rammes også af sygdommen.
Osteoporose udgør et væsentligt folkesundhedsproblem, som medfører betydelige omkostninger for både samfundet og de personer, sygdommen rammer.

Hvad er formålet med en screening?

Målet er at identificere, forebygge og rådgive de mellem 300.000 og 500.000 personer, der er ved at udvikle osteoporose, og som er uvidende om deres sygdom. Knogleskørhed medfører sædvanligvis ikke kliniske symptomer, der kan advare de personer, der har sygdommen, før det er for sent og knoglebruddet er opstået.

Hvem kan have glæde af en screening?

Med henblik på rettidig forebyggelse kan føgende målgrupper have glæde af at få foretaget en screening:

Den kvindelige målgruppe:

Kvinder over 50 år.
....Kvinder, der har været syge eller inaktive i længere tid.
....Kvinder, hvis menstruation er ophørt i en tidlig alder.
....Kvinder, der er eller har været i behandling med steroid hormoner eller andre hormoner.
....Alle tynde kvinder, rygere, misbrugere eller arveligt belastede.
....Kvinder, der har haft spontane knoglebrud.

Den mandlige målgruppe

....Mænd, der er eller har været syge eller inaktive i længere tid.
....Mænd, der er eller har været i behandling med hormonelle medikamenter.
....Mænd, der har haft spontane knoglebrud.
....Derudover er screening en god ide for alle, der skal følge en forebyggende indsats eller behandling for knogleskørhed.

Hvordan stilles diagnosen?

Metoden til at afsløre en øget risiko for knogleskørhed er »knogledensometri ved hjælp af røntgenabsorbtion«, hvor DXA scanning har været den foretrukne metode. Denne metode er imidlertid både dyr, tidskrævende og strålebelastende som metode til screening. Derfor er der udviklet et nyt screeningsapparat.

For at kunne forebygge mod knogleskørhed skal man have undersøgt knoglernes mineraltæthed. Det gør man ved hjælp af en røntgenscanning, også kaldet en knogledensiometri. Det er den bedste og mest sikre måde at undersøge knoglernes mineraltæthed på.

En BMD måling (Bone Mineral Density) er en helt smertefri undersøgelse. BMD målingen kan afsløre begyndende afkalkning af knoglerne, før det er for sent. Det kan afsløre risiko for knoglebrud og følge den bedring, der kan komme ved den rette forebyggende behandling. Undersøgelser viser, at måling med scanneren er nøjagtig hver gang, og at målingerne korrelerer med DXA målinger i ryg og hofter.

BMD målingen sammenligner en persons knoglemineraltæthed med en 30 årig, rask person af samme køn og race. Det kalder man en T-score. Samtidig sammenligner den personens knoglemiraltæthed med en rask person på samme alder, køn, race og kropsbygning. Det kalder man en Z-score. Hvis målingerne viser, at man har osteoporose, vil man blive henvist til yderligere undersøgelser og behandling via egen læge.

Undersøgelsen er smertefri og skånsom for patienten, og man udsættes kun for så lav en dosis røntgen, at det svarer til 5% af en normal røntgenoptagelse hos tandlægen. Det betyder også. at man helt uden risiko kan følge undersøgelsen op med 1-3 års mellemrum.

Du kan stille spørgsmål til behandleren direkte her på siden:

Har du spørsmål som du ønsker at stille os angående dine problemer og/eller behandlingen, så er du velkommen til at skrive til os her. Dine spørgsmål vil altid blive besvaret af Peter Thomsen, og de vil selvfølgelig blive behandlet fortroligt.